Mobilmenu
Hem
Företaget
Inomhus
Utomhus
Cit i lä
MARKISVÄV BLUE
Tipsfilmer
Blogg
Kontakta oss
Mobilmenu
2023-02-24

Fine Little Day

När design möter fönster och vi får vara med

I nya designsamarbetet mellan Sandatex och designföretaget Fine Little Day sätter vi fönstret i fokus med mjukt grafiska rullgardiner, formgivna av konstnären Isis Maakestad. En kollektion med skandinaviskt uttryck, med handens tydliga närvaro kommer du få svårt att välja just din favorit bland snygga färger och inspirerande mönster.

Fine Little Day har jobbat med design inom inredningstextil i många år, med lekens uttryck och bildens berättarkraft i fokus. Alltid med hög konstnärlig kvalitet och miljövänliga val. Det gjorde vårt val att vilja jobba tillsammans med dem enkelt. Så vi frågade, och de antog utmaningen att för första gången skapa mönster till rullgardiner.
– Vi ville visa att rullgardiner kan vara så mycket mer än diskret solskydd eller mörkläggning. Om du vågar välja mönster adderar det en atmosfär till rummet, som vackert ändras under dagens gång i takt med ljuset skiftningar, berättar Sandatex marknadschef Lena Blomgren

  

Konstnären Isis Maakestad har jobbat med Fine Little Day tidigare. Nu har hon skapat de fyra mönstren i Sandatex kollektion. Klocka, Bukett, Eng och Frökapsel är alla tydligt inspirerade av växtriket, men är samtidigt grafiskt rena med en handgjord känsla.
– Isis uttryck sammanfattar kärnan i vår stil. Handgjort, vingligt med lite udd och nerv. Det är inte perfekt utan levande och tillåtande. Hennes mönster känns textila i sig från grunden, så hon var ett självklart val för detta projekt, berättar Elisabeth Dunker på Fine Little Day.

Arbetet med kollektionen har varit en spännande resa där vi har stött och blött idéer och funderat mycket på hur mönstren bäst kommer fram och hur vi får till den autentiska textila känslan. För designern blir ljuset genom fönstret en extra aspekt att förhålla sig till. Skala och mönstertäthet i förhållande till färgval blir viktigt. Resultatet är en kollektion som passar lika bra i stugan på landet som i våningen i stan – ett samarbete vi är stolta över ur alla aspekter.

 

Beställ dina gratis vävprover av mönstren här så du kan de mönstren hos dig.
Alla bilder är lånade av Sandatex

Hela kollektionen och hängda vävar ur sortimentet hos oss i butiken, bara att komma förbi.

Önskar er en fantastisk fredag // Camilla
2022-12-29

Gott Nytt År till er alla!

Att vi lägger 2022 bakom oss och ser frammåt mot ett ovisst 2023 kan nog de flesta hålla med om. Mycket har hänt de senaste åren som man inte var helt förberedd på och det viktigaste jag tar med mig in i det nya är att ha en plan för framtiden. Vi ska inte sitta och bara hålla tummarna, utan leva innan man dör.

Så inför 2023 tänker jag ha en "mellankonjungtur" som mål 

Att vi håller tankarna på en bra nivå, ser framåt och uppåt på ett positivt sätt, fullt medveten om allt det andra. 
 

2022 har lärt oss massor

Vi har lärt oss att tvätta händerna och stanna hemma när man är sjuk.
Att vaccin hjälper samt att ha ett beredskapslager, även hemma.
Tanken att sprida ut sina "ägg"  för att inte bli beroende av bara "en" blev väldidgt tydlig och väldigt viktig.
Betydelsen av att hjälpa varandra, hemma och borta, har blivit en självklarhet för väldigt många människor. 

 

 

En dikt jag fastnade för, till er från oss om ett gott nytt år. 

I ett gnistrande stjärnfall ser vi morgondagen an
Ty var Nyårsaftons kall är att visa att vi kan

Känna tillförsikt och frid inför okänd morgondag
Minnas glädje och finna tid att söka kraft för nya tag

Vid midnatt sträck en hand till ung som gammal själ
Skänk hopp i Svears land visa att vi önskar rikets väl

Så till årets sista snöflinga som sakta singlar ned
Hör vi klockorna ringa för kärlek såväl som fred

( Författaren Hammar med Poeter.se id #43447 innehar upphovsrätten )

 

Så ett riktigt Gott Nytt År önskar vi er här från Smögen // Camilla & Peter
2022-12-12

Är du nyfiken på hur vår inredning 2023 kommer se ut?

Jag har spanat lite åt dig och detta är de trender vi ser kommer vara en stor del av våra hem under det kommande året. Låt dig inspireras av mer färgstark, mönsterrik och unik inredning – här är några av trenderna inom inredning 2023.

Tycker du att inredningen 2023 känns bekant? Kanske lite härliga 70-talsvibbar, en dos attityd från 80-talet och ett lekfullt 90-tal? Det trenderna inom inredning 2023 visar är hur vår historia möts med vår framtid på ett väldigt intressant sätt. Här kommer några idéer att inspireras av.
  
foto: via cotemaison.fr och bild nr2:  Stella Herner

Japandi – Japan möter Skandinavien. Denna inredningsstil har börjat växa sig stor redan 2022. Det är stilen som kombinerar två minimalistiska favorit inredningsstilar, Japan och Skandinavisk stil.

Mixa trä i olika nyanser. Inredning i trä är fortfarande den allra största trenden! Vi har sett trämöbler ihop med beige och gröna växter, i otaliga hem på Instagram det senaste året. Detta nya år kommer vi se ännu mer trä men i nya kombinationer.

Så målar vi 2023 – 5 stora färgtrender

Varma apelsintoner, en frisk fläkt av pastell och ombonat rött. Det är några av kulörerna vi gärna målar väggarna med nästa år – enligt Jotuns nya färgkarta för 2023.

  

Bilder: Kulören Soft Savanna samt Kulören Poetry Red, från Jotun

Djupt röda nyanser för den lite modigare eller Mjuka pasteller och Varma apelsintoner

Dämpat grönt - bland annat Natural Green och Örtagård eller Varma jordtoner - inspirerad av hantverk och för tankarna till lugnande landskapsnyanser.

Läs mer via länkarna ovan och låt dig inspireras av kommade kullörer och varmare inredningstrender.

Lite annat att reflektera över:

År 1905 kostade mjölken 13 öre litern. Oxköttet kostade 90 öre per kilo. Men det var inte lättare att få pengarna att räcka till på den tiden eftersom lönerna var mycket låga. 
När det var som värst hämtade folk ut sin lön dag för dag och handlade upp den omedelbart för att inte pengarna skulle vara ännu mindre värda nästa dag...

 

Önskar er en fortsatt kall måndag // Camilla Rydberg 
2022-11-04

Använd era solskydd på vintern?

Vill än en gång tipsa er om hur bra det är att använda era solskydd året om.

Här kommer en kort vetenskaplig utvikning om varför så in och ta del av bra och lättförståelig information via länken.

Zip.screen, markis 

Med hjälp av dina solskydd, markiser och mörkläggningsgardiner, eller så kallar vi dem för energifilter, kan du minska mängden energi som krävs för uppvärmning, eller nedkylning, av din fastighet genom att hålla värmen från solen ute / inne och undvika överhettning/ nedkylning i huset beroende på årstid.

Solskydden kan också minska mängden energi som krävs för belysning genom att optimera insläppet av mer fritt, naturligt dagsljus.
 

Solskydden / energifiltren ( Duette och plisségardiner, rullgardiner och persienner ) kommer att förbättra din inomhuskomfort under hela året genom att ge skugga och svalka samt hindra kylan från dina fönster att öka energiåtgången under den kallare delen av året.

 
Mindre aktiv kyla

Solskydden bidrar till mindre energiförbrukning i form av minskat behov av aktiv kyla. Här finns en stor besparingspotential när det gäller kontor, offentlig verksamhet och kommersiella fastigheter, och i takt med att försäljningen av luftkonditionering till människors hem ökar, har det även inverkan på privatpersoners energiförbrukning. 

Det finns rapporter som visar att ökningen av användandet av komfortkyla globalt, är nära nog utom kontroll. Och när vårt klimat blir varmare, gäller det att göra rätt även här i Sverige; Man måste börja med de passiva åtgärderna – solskydden

Så använd dina solskydd året runt!
2022-09-13

Höstpyssel och vattenslang!

Snart mitten av september och valet är över.

Dags att tänka på annat och jag tycker ni ska ge lite kärlek till era markiser och solskydd innan höststormarna kommer med full kraft. Allt för att de ska fungera och göra jobbet under lång tid. Har era markiser stått utfällda större delen av sommaren behöver de nu lite motion, (upp och ner många gånger) så de fungerar bra igen. 

Se över hur kappan ser ut, är den trasig? Få den lagad eller byt ut den, inget är så trist som trasiga kappor som bara hänger i traser.

Service av markiser 

Ta även en kik på draglinan till dina fönstermarkiser, är den hel eller börjar den bli trasig och fastnar? Då är det dags att byta även den. Kommer göra att markisen nästan känns som ny när du bytt bandet.

Hur ser din terrassmarkis ut efter sommarens alla fantastiska utekvällar?

En ordentlig avspolning med spolslangen, underifrån, kan säkert behövas så sot och smuts rinner av. Spola av hela markisen, även stomme och vikarmar och får du riktigt feeling tar du fram en tvättsvamp med ett bra rengöringsmedel och torkar av hela konstruktionen.

Markisduken kan du också spola av med vatten, eller en rejäl regnskur fungerar också bra. Mycket vatten så duken blir ordentligt genomvåt, låt den sen torka.
Smuts och löv som fastnat bör du ta bort så snart det går, ger fula fläckar som kan vara svåra att få bort. Tänk på att när du vevar in duken kommer ovansidan synas på rullen vid väggen och blir lätt att komma åt att borsta bort smutsen där.

 

Smörja markiser?

Du kan gärna smörja dina markiser för att få lite lättare funktion men INTE med oljebaserade smörjmedel. Använd silikonspray! Fungerar superbra till alla gnisslande gångjärn, dörrar, fönster och andra rörliga delar. Har du Zip-screen markiser behöver även de en avspolning och en omgång med silikonspray längs med geiderna så de löper bra under hela vintern.

Byt batterier i din fjärrkontroll!

Och till det viktigaste när du ser på dina markiser.

Är något trasigt i själva funktionen på din markis, fungerar den inte riktigt bra?

Är vikarmarna konstiga och sitter fast? Duken rullas ut men armarna hänger inte med ut på din terrassmarkis?

Då bör du se till att få det lagat direkt av oss, eller någon i din närhet, som kan markiser.

 

Ha nu en fantastisk september, njut av dagarna och av en gokaffe på favoritplatsen. // Camilla och Peter
Sidnummer: [1]

IKAROS blogg!

Vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter och ge dig som läser bra tips och avnändbar information om markiser och solskydd. Det vi skriver här är våra personliga åsikter och erfarenheter och har ni frågor får ni gärna ställa dem i kommentarsfältet under varje inlägg.

Ikaros solskydd Camilla & Peter

Tycker ni att innehållet är värt att dela så gör gärna det. Välkommen att hänga på!


24 FEBRUARI 2023
29 DECEMBER 2022
13 SEPTEMBER 2022
10 DECEMBER 2021
28 SEPTEMBER 2021
17 DECEMBER 2020
16 NOVEMBER 2020
25 OKTOBER 2020
17 MAJ 2020
18 FEBRUARI 2020
16 DECEMBER 2019
14 SEPTEMBER 2019
22 JULI 2019
2 MARS 2019
9 JANUARI 2019
31 DECEMBER 2018
23 DECEMBER 2018
17 DECEMBER 2018
3 DECEMBER 2018

Invändiga solskydd

Takgardin
Plisségardin
Rullgardin
Lamellgardin
Persienner
Special
Barnsäkerhet
Gardiner
Solfilm

Markiser

Zip Screen
Fönstermarkis
Terrassmarkis
Kassetmarkis
Specialmarkiser
Pergolamarkis
Automatisk styrning
Vindskydd
Parasoll
Markiser

Fler sidor

Företaget
Blogg
Kontakta oss
Tipsfilmer

Sociala medier

Facebook
Instagram
YouTube
Följ oss på Linked in
Camilla Rydberg i Smögen, Västra Götalands län, SE på Houzz
Svenska Solskyddsförbundet