Mobilmenu
Hem
Företaget
Invändiga solskydd
Markiser
Cit i lä
Tipsfilmer
Blogg
Kontakta oss
Mobilmenu
2022-04-02

När ska man använda in eller utvändigt solskydd, och varför?

Enkelt förklarat så här

Utvändigt solskydd är det bästa för att stoppa värmen att komma in i byggnaden.
Markiser eller screens stoppar upp till 90% av värmestrålningen innan den når din fönsterruta och väljer du en mörkare väv blir ljuset inne mer dämpat och bländningen minskar.

Ibland går det inte att montera markiser på huset, det får inte plats, fasaden säger nej eller snickarglädjen krockar med markiserna, då väljer man istället ett invändigt solskydd.

Zip-screen markis Ikaros solskydd

Ett invändigt solskydd stoppar / reflekterar ut upp till 30% av värmestrålningen som kommer genom fönsterrutan. För att minska värmen ska du välja en ljus eller en teknisk väv med reflekterande baksida för bästa resultat, behöver du minska bländningen i rummet väljer du en lite tätare väv. Bruna persienner och svarta mörkläggningsgardiner drar åt sig värmen, välj därför två-färgade med vit baksida för bättre inomhusmiljö.

Ofta behövs en kombination av båda för bästa resultat, men kanske inte på alla fönster.

Rullgardin med mönste,r Ikaros solskydd

Ta terrassmarkis som ett exempel.

Vill du bara göra din uteplats mer användbar och funderar på en terrssmarkis.
Tänk igenom vad som skulle få dig till en ”här vill jag spendera hela dagen”- känsla från er markis. Färger har en stor inverkan på hur ett utrymme känns. Som om det behövs solglasögon till balkongfrukosten, hur maten upplevs, och hur mysigt det blir på kvällen. Tanken är ju att få utrymmet att bli mer användbart så varför inte öka hemtrevligheten på samma gång, och öka chanserna att platsen används?

Terrassmarkis

Önskar er en riktigt go lördag i vårsolen och aprillvädret  / Camilla 
2022-01-24

Positiva kulörer under 2022

Rosa är nästan som våra vita väggar

Vi har inte sett rosa på många år och nu Rosa är på väg att bli som en bra basfärg i hemmet. Nu pratar vi inte Rosa-rosa utan en mer dämpad rosa i många nyanser och vi har en plisséväv, som har helt rätt rosa färg, och som vi just fått in i vårt showroom. Så snygg!

Rosa, i dämpade varianter, kan vara en fantastisk basfärg som håller över tid. Det är helt enkelt för att den mjukare nyansen kan kombineras fint med andra starkare färger och material. Rosa kan vara som en elegant brytning till de greige och populära mullvadstonerna eller till mer kulörta kulörer som gul, grön eller röd.

Rosa plisségardiner

 

Rosa kan upplevas lite mycket, men passar även de moderna och stilrena hemmen.

Gula favoriter

Gult kan vara så mycket. Varma, syrliga och klassiska men oxå traditionsrika färger, och spännande nyanser. Gult är en färg som kan vara elegant samtidigt som den är lekfull. Ockratoner är ett bra exempel på kulörer som har den härliga kombinationen av något traditionellt, modernt och nytt. Den är så snygg ihop med både varma beige, gyllene, frodiga gröna eller de jordnära röda kulörerna.
Ockra rullgaridn brända färger

 

Starkare röda toner

Vi ser också starkare röda inslag framöver. Starkare toner än de mer jordnära och försiktiga vi sett under ett bra tag nu. Så jag ser fram emot de nya energigivande röda varianterna, de kommer fylla på med adrenalin och positivitet i ditt rum.

50 nyanser av lila

Någonstans, något litet av denna färg är ett inspirerande inslag i rummet. Det finns så många nyanser och inget är fel. En kudde i soffan, ett ljus, en gardin, skålen du sparat eller varför inte måla om en stol i lila. In med lite lila i rummet!
 
Bild lånad av NordicNest

Grönt på väggar

Min personliga favoritfärg kommer vi fortfarande att kunna njut av under 2022. Som i härligt gröna blad, en grön soffa, målad på väggen eller den gröna väven du väljer till din terrassmarkis.
  

 

Så snyggt det kommer bli när du går loss på dessa färger och kanske behöver du även byta ut dina plisségardiner, rullgardiner och persienner till mer 2022?

Här finns det massor av snygga vårfärger och inspiration som passar in i din nya, kreativa, färg-positiva vårkänsla.

 

Bilder lånade av Sandatex
2021-12-10

ljuset

Ljus är grunden för en av de mest kraftfulla mekanismerna som reglerar människans dygnsrytm. Beroende på våglängden kan det göra oss pigga, avslappnade, förhöja mysfaktorn eller ge oss huvudvärk. Det är därför väldigt viktigt att vara medveten om hur ljuset i ert hem påverkar er.

Dagsljus är alltid det bästa alternativet, men det är inte alltid tillgängligt och alternativ finns. Att minska mängden blått ljus på kvällen är definitivt en bra idé, eftersom den lurar hjärnan att tro att det är dag. Det finns många lösningar, som till exempel belysning som kan härma solljus både i färg och intensitet. Dessa påverkar inte dygnsrytmen på samma sätt.

Trots att solljus är så bra, är det inte alltid optimalt i ett hem. Ett sovrum under sommaren med solskydd med glipor i kanterna kan lätt väcka dig i förtid. Stora glasfasader där ljus väller in kan lätt värma upp ett rum, och göra det svårt att vara där. Kanske har du ett kontor där solen blänker i din datorskärm och hindrar ditt arbete. Oavsett situation är det bra att veta att det finns lösningar.

solskydd gardin

Något som är bra att fundera på är hur ljust du vill att ditt utrymme ska vara. Om du väljer en vit väv riskerar du att ett redan ljust rum blir ännu ljusare, och en mer neutral naturfärg eller kanske grått kan vara bättre. Vita vävar kan dock användas för att ljusa upp ett lite mörkare rum. Om du behöver mörker för att sova, kan en mörkläggande väv vara rätt val. Dessa går att få i många snygga färger, för att passa just din stil.

Solskydd är verktyg för att hjälpa oss att göra våra hem mer behagliga, och vårt mål är att hjälpa er identifiera era önskemål och guida er i era val.

Önskar er en riktigt go helg / Camilla & Peter
2021-09-28

När hösten flyttar in

Även den gröna färgen har fått sig ett uppsving, vilket speglas bland våra plisséer och rullgardiner. Murriga färger, mörka träslag, rotting och jute. Accenter i guld eller silver som omger soffbord och udda sidobord. Ljusstakar och statyer, smakfullt utplacerade för att både höja lyxfaktorn och sätta en personlig prägel bland de dova jordfärgerna. Runda former möter spikraka linjer, avbrutna av klängväxter, bekväma fåtöljer och boktravar. Hösten må föra med sig mörkret, men den ger även en utmärkt möjlighet att mysa till det lite extra där hemma, och kanske liva upp tillvaron med något nytt.
 

Varför inte lite mönstrade rullgardiner, som enkelt agerar både snygga inredningsdetaljer, och funktionella produkter. I vår kollektion finner ni allt ni kan tänka er, både vad gäller färg och form, för att produkten ska passa just er stil och behov.

Även den gröna färgen har fått sig ett uppsving, vilket speglas bland våra plisséer och rullgardiner. För det är ju inte bara växter som kan bidra med grönt i din omgivning. När du väljer ett solskydd hos oss kan du ju dessutom passa på att matcha det med de gröna inredningsdetaljer du kanske har där hemma.

Hösten må föra med sig mörkret, men den ger även en utmärkt möjlighet att mysa till det lite extra där hemma, och kanske liva upp tillvaron med något nytt.

Personligen tror jag att läshörnan kommer bli en viktig del av rummet under hösten. Det är en självklar plats att både koppla av, fördjupa sig i något intressant och bara få vara för sig själv ett tag. Personligen tror jag att läshörnan kommer bli en viktig del av rummet under hösten. Det är en självklar plats att både koppla av, fördjupa sig i något intressant och bara få vara för sig själv ett tag. Just därför är det så viktigt att ett utrymme som det inte har för mycket störningsmoment, och känns som en plats man vill vara på. Förutom en bekväm sittplats, en varm filt och en plats att ställa kaffekoppen är ljusreglering viktigt för att du inte ska bli bländad. Här kan en klassisk persienn vara en kul retrodetalj, och väljer du färgen rätt kan du dessutom få den att matcha med resten av utrymmet.
 
2021-02-28

6 enkla tips för att skapa en go uteplats

Även i år kommer våra uteplatser vara de ställen där vi umgås mest med andra människor. Därför är det extra viktigt att se till att utrymmet är ett du verkligen vill spendera tid i. Oavsett om det gäller en altan, terrass eller balkong kan du ta del av våra tips, på hur du kan rusta upp den inför våren. 

1. Placera möblerna

Ett av de lättaste sätten att ändra om är att använda det som redan finns. Det är lätt att hålla sig kvar i samma spår, och man glömmer lätt att möblerna inte måste stå på samma ställen varje år. Så varför inte testa att skapa en mer öppen känsla genom att ta bort något eller flytta runt något annat. Eller prova att göra flera, mindre sittplatser för att undvika att skapa den där “hörnan”, och gå miste om allt annat utrymme.

Om du ändå känner att det inte räcker, finns det flera billiga sätt att mysa till uteplatsen. Skaffa några krukor, eller plantera nytt i de som redan finns, och fyll dem gärna med någonting ätbart. Kanske någonting som fungerar att lägga på grillen, som gärna finns nära till hands, eller som går att plocka och dela om det kommer finbesök. Några varma filtar kan också göra under. De förhöjer inte bara mysfaktorn, utan de blir fort nödvändiga när solen börjar dala, och man inte kan, eller inte vill gå in.

2. Montera en markis eller en pergola 

Vad är det som saknas i ditt utrymme som skulle ge den där “här vill jag spendera hela dagen”-känslan? Kanske är det solljuset som värmer för mycket, eller som bländar vid eftermiddagsfikat. Då passar en markis eller en pergola utmärkt. Passa också på att välja färgen på duken med omsorg, eftersom detta ofta har en stor inverkan på hur utrymmet upplevs.

3. Vindskydd

Oavsett om det är för hög insyn, för mycket vind eller för öppet kan ett bra vindskydd göra jobbet. Som namnet antyder ger de ditt utrymme lite lä, men de kan även användas som avdelare. Du får känslan av ett separat rum med en mysig inramning, som dessutom håller nyfikna grannar borta.

Tänk på vad du vill ha ut ur dina vindskydd. Vill du ha dem reglerbara, med glaspaneler för att inte skymma utsikten, eller vill du ha utdragbara som kan gömmas, och som dessutom kommer i flera olika färger?

4. Jobba långsiktigt 

Alla lösningar fungerar inte överallt. För att era solskydd ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att fundera på vad du behöver, och hur utsatt din uteplats är. Här på kusten är det inte bara vinden som kan skapa problem, utan även saltet i vinden. Det kanske behövs någonting väldigt stabilt för att klara vindarna, eller någonting som går att fälla ihop. Kanske är det väldigt stark sol, och produkten du söker måste stå emot solblekning.

Oavsett din situation är det värt att fundera över.

5. Värme 

När vi tänker på sommaren är kyla kanske inte det första, men de svala sommarkvällarna kan ofta göra uteplatsen mindre eftertraktad. Ett enkelt sätt att åtgärda detta är filtar, som nämndes tidigare, men även en matta kan göra susen för frusna tår. Det finns många bra, billiga sådana på loppisar eller seconhandbutiker.

En annan lösning är att investera i någon slags värmare. Det kan förlänga både antalet timmar och veckor spenderade på uteplatsen.

Bild: Sandatex

6. Belysning 

Något som kanske ofta glöms är belysningen. Men ljus kan göra en stor skillnad för din uteplats. Använd gärna många ljuskällor på olika platser i trädgården. I krukor, runt altanen eller varför inte en ljusslinga i ett staket eller räcke. Det finns många solcellslampor som är lätta att flytta runt, och dessutom regntåliga.
Sidnummer: [1]

IKAROS blogg!

Vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter och ge dig som läser bra tips och avnändbar information om markiser och solskydd. Det vi skriver här är våra personliga åsikter och erfarenheter och har ni frågor får ni gärna ställa dem i kommentarsfältet under varje inlägg.

Ikaros solskydd Camilla & Peter

Tycker ni att innehållet är värt att dela så gör gärna det. Välkommen att hänga på!


10 DECEMBER 2021
28 SEPTEMBER 2021
17 DECEMBER 2020
16 NOVEMBER 2020
25 OKTOBER 2020
17 MAJ 2020
18 FEBRUARI 2020
16 DECEMBER 2019
14 SEPTEMBER 2019
22 JULI 2019
2 MARS 2019
9 JANUARI 2019
31 DECEMBER 2018
23 DECEMBER 2018
17 DECEMBER 2018
3 DECEMBER 2018

Invändiga solskydd

Takgardin
Plisségardin
Rullgardin
Lamellgardin
Persienner
Special
Barnsäkerhet
Gardiner
Solfilm

Markiser

Zip Screen
Fönstermarkis
Terrassmarkis
Kassetmarkis
Specialmarkiser
Pergolamarkis
Automatisk styrning
Vindskydd
Parasoll
Markiser

Fler sidor

Företaget
Blogg
Kontakta oss
Tipsfilmer

Sociala medier

Facebook
Instagram
YouTube
Camilla Rydberg i Smögen, Västra Götalands län, SE på Houzz