Mobilmenu
Hem
Företaget
Invändiga solskydd
Markiser
Cit i lä
Tipsfilmer
Blogg
Kontakta oss
Mobilmenu
2022-09-13

Höstpyssel och vattenslang!

Snart mitten av september och valet är över.

Dags att tänka på annat och jag tycker ni ska ge lite kärlek till era markiser och solskydd innan höststormarna kommer med full kraft. Allt för att de ska fungera och göra jobbet under lång tid. Har era markiser stått utfällda större delen av sommaren behöver de nu lite motion, (upp och ner många gånger) så de fungerar bra igen. 

Se över hur kappan ser ut, är den trasig? Få den lagad eller byt ut den, inget är så trist som trasiga kappor som bara hänger i traser.

Service av markiser 

Ta även en kik på draglinan till dina fönstermarkiser, är den hel eller börjar den bli trasig och fastnar? Då är det dags att byta även den. Kommer göra att markisen nästan känns som ny när du bytt bandet.

Hur ser din terrassmarkis ut efter sommarens alla fantastiska utekvällar?

En ordentlig avspolning med spolslangen, underifrån, kan säkert behövas så sot och smuts rinner av. Spola av hela markisen, även stomme och vikarmar och får du riktigt feeling tar du fram en tvättsvamp med ett bra rengöringsmedel och torkar av hela konstruktionen.

Markisduken kan du också spola av med vatten, eller en rejäl regnskur fungerar också bra. Mycket vatten så duken blir ordentligt genomvåt, låt den sen torka.
Smuts och löv som fastnat bör du ta bort så snart det går, ger fula fläckar som kan vara svåra att få bort. Tänk på att när du vevar in duken kommer ovansidan synas på rullen vid väggen och blir lätt att komma åt att borsta bort smutsen där.

 

Smörja markiser?

Du kan gärna smörja dina markiser för att få lite lättare funktion men INTE med oljebaserade smörjmedel. Använd silikonspray! Fungerar superbra till alla gnisslande gångjärn, dörrar, fönster och andra rörliga delar. Har du Zip-screen markiser behöver även de en avspolning och en omgång med silikonspray längs med geiderna så de löper bra under hela vintern.

Byt batterier i din fjärrkontroll!

Och till det viktigaste när du ser på dina markiser.

Är något trasigt i själva funktionen på din markis, fungerar den inte riktigt bra?

Är vikarmarna konstiga och sitter fast? Duken rullas ut men armarna hänger inte med ut på din terrassmarkis?

Då bör du se till att få det lagat direkt av oss, eller någon i din närhet, som kan markiser.

 

Ha nu en fantastisk september, njut av dagarna och av en gokaffe på favoritplatsen. // Camilla och Peter
2022-08-24

Med bra solskydd minskar du kostnaden av att kyla ner huset

Reducera värmen och minska bländningen inomhus med rätt solskydd

Fläkt eller luftkonditionering är självklart ett bra alternativ för att hålla en behaglig temperatur inomhus, men det bästa är att förhindra att värmen tar sig in från början. Ett bra solskydd motverkar varma, sömnlösa nätter och besparar dig dessutom dyra elkostnader för luftkonditionering som står och går för fullt under dagarna.

Automatik till markiser 

Utvändiga solskydd, markiser och zip-screens, är det mest effektiva markiserna för att minska värmen in i huset då värmen stoppas redan på utsidan. Väljer du att automatisera dina markiser behöver du inte tänka på att fälla ut dem innan du lämnar hemmet, de sköter sig själv.

Zip-screen markiser 

Invändiga solskydd är nästan lika bra och då ska de fällas ner innan solen når fönstret. Alla typer av invändiga solskydd är bra men visst finns det riktigt effektiva vävar som reflekterar bort en stor del av ljuset innan det blir till värme inne i rummet.

  

Investera i bra solskydd till ditt hus så minskar du kostnaden för att kyla ner det.
 
2022-06-04

Var vill du tillbringa din vardagssemester?

Solen skiner och värmen börjar ta sig, även här på västkusten, så nu är det dags att inne flyttar ut.

Vi har flera sittplatser hemma och det beror mest på att det ofta blåser här och då är det viktigt för mig att kunna komma undan vinden, men ändå ha en bra plats att sitta på. Min bästa nu är på balkongen med utstik mot havet och Väderöarna. Här blir det ofta frukost men oxå många kvällar tillbringas här och just nu ser vi solnedgången mellan husen.

Har du en altan, balkong eller terrass tycker jag verkligen att den ska utnyttjas och bli till ett extrarum under de månader vi har möjlighet att tillbringa mycket tid utomhus. Tanken är ju att få utrymmet att bli mer användbart så varför inte öka hemtrevligheten på samma gång, och öka chanserna att platsen används?

Vad som skulle få dig att ”här vill jag spendera hela dagen”- känsla av din uteplats. Exempelvis har färger har en stor inverkan på hur ett utrymme känns och om det behövs solglasögon till balkongfrukosten eller att det blåser så mycket at frukosten hamnar på insidan.

För att inte bli bländad vid frukosten eller middagen kan en terrassmarkis vara lösningen som ger dig skugga när du vill komma undan. Vad gäller markiser så finns massor av modeller för altaner och balkonger men även bättre anpassade kassettmarkiser för den stora matgruppen.

 bild lånad av Sandatex.se

Kanske vill du ha en hörna med bara sol där det ska finnas ett par solstolar, gröna växter och mjuka kuddar men på kvällen behöver du ett tak som ger ett lugn från solen och en ombonad känsla att avsluta dagen. Då är flexibiliteten Terrassmarkisen ger dig en perfekt lösning, du får allt i ett, när du behöver det.

 

Du ska utnyttja din altan, balkong och uteplats till fullo. Inred den som du behöver och ge den lite kärlek, några gröna växter och mjuka kuddar så favoritplatsen blir en trevlig och mysig plats att vara på.

Önskar dig en riktigt go vardagssemester på din favoritplats // Camilla
2022-04-02

När ska man använda in eller utvändigt solskydd, och varför?

Enkelt förklarat så här

Utvändigt solskydd är det bästa för att stoppa värmen att komma in i byggnaden.
Markiser eller screens stoppar upp till 90% av värmestrålningen innan den når din fönsterruta och väljer du en mörkare väv blir ljuset inne mer dämpat och bländningen minskar.

Ibland går det inte att montera markiser på huset, det får inte plats, fasaden säger nej eller snickarglädjen krockar med markiserna, då väljer man istället ett invändigt solskydd.

Zip-screen markis Ikaros solskydd

Ett invändigt solskydd stoppar / reflekterar ut upp till 30% av värmestrålningen som kommer genom fönsterrutan. För att minska värmen ska du välja en ljus eller en teknisk väv med reflekterande baksida för bästa resultat, behöver du minska bländningen i rummet väljer du en lite tätare väv. Bruna persienner och svarta mörkläggningsgardiner drar åt sig värmen, välj därför två-färgade med vit baksida för bättre inomhusmiljö.

Ofta behövs en kombination av båda för bästa resultat, men kanske inte på alla fönster.

Rullgardin med mönste,r Ikaros solskydd

Ta terrassmarkis som ett exempel.

Vill du bara göra din uteplats mer användbar och funderar på en terrssmarkis.
Tänk igenom vad som skulle få dig till en ”här vill jag spendera hela dagen”- känsla från er markis. Färger har en stor inverkan på hur ett utrymme känns. Som om det behövs solglasögon till balkongfrukosten, hur maten upplevs, och hur mysigt det blir på kvällen. Tanken är ju att få utrymmet att bli mer användbart så varför inte öka hemtrevligheten på samma gång, och öka chanserna att platsen används?

Terrassmarkis

Önskar er en riktigt go lördag i vårsolen och aprillvädret  / Camilla 
2022-01-24

Positiva kulörer under 2022

Rosa är nästan som våra vita väggar

Vi har inte sett rosa på många år och nu Rosa är på väg att bli som en bra basfärg i hemmet. Nu pratar vi inte Rosa-rosa utan en mer dämpad rosa i många nyanser och vi har en plisséväv, som har helt rätt rosa färg, och som vi just fått in i vårt showroom. Så snygg!

Rosa, i dämpade varianter, kan vara en fantastisk basfärg som håller över tid. Det är helt enkelt för att den mjukare nyansen kan kombineras fint med andra starkare färger och material. Rosa kan vara som en elegant brytning till de greige och populära mullvadstonerna eller till mer kulörta kulörer som gul, grön eller röd.

Rosa plisségardiner

 

Rosa kan upplevas lite mycket, men passar även de moderna och stilrena hemmen.

Gula favoriter

Gult kan vara så mycket. Varma, syrliga och klassiska men oxå traditionsrika färger, och spännande nyanser. Gult är en färg som kan vara elegant samtidigt som den är lekfull. Ockratoner är ett bra exempel på kulörer som har den härliga kombinationen av något traditionellt, modernt och nytt. Den är så snygg ihop med både varma beige, gyllene, frodiga gröna eller de jordnära röda kulörerna.
Ockra rullgaridn brända färger

 

Starkare röda toner

Vi ser också starkare röda inslag framöver. Starkare toner än de mer jordnära och försiktiga vi sett under ett bra tag nu. Så jag ser fram emot de nya energigivande röda varianterna, de kommer fylla på med adrenalin och positivitet i ditt rum.

50 nyanser av lila

Någonstans, något litet av denna färg är ett inspirerande inslag i rummet. Det finns så många nyanser och inget är fel. En kudde i soffan, ett ljus, en gardin, skålen du sparat eller varför inte måla om en stol i lila. In med lite lila i rummet!
 
Bild lånad av NordicNest

Grönt på väggar

Min personliga favoritfärg kommer vi fortfarande att kunna njut av under 2022. Som i härligt gröna blad, en grön soffa, målad på väggen eller den gröna väven du väljer till din terrassmarkis.
  

 

Så snyggt det kommer bli när du går loss på dessa färger och kanske behöver du även byta ut dina plisségardiner, rullgardiner och persienner till mer 2022?

Här finns det massor av snygga vårfärger och inspiration som passar in i din nya, kreativa, färg-positiva vårkänsla.

 

Bilder lånade av Sandatex
Sidnummer: [1]

IKAROS blogg!

Vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter och ge dig som läser bra tips och avnändbar information om markiser och solskydd. Det vi skriver här är våra personliga åsikter och erfarenheter och har ni frågor får ni gärna ställa dem i kommentarsfältet under varje inlägg.

Ikaros solskydd Camilla & Peter

Tycker ni att innehållet är värt att dela så gör gärna det. Välkommen att hänga på!


13 SEPTEMBER 2022
10 DECEMBER 2021
28 SEPTEMBER 2021
17 DECEMBER 2020
16 NOVEMBER 2020
25 OKTOBER 2020
17 MAJ 2020
18 FEBRUARI 2020
16 DECEMBER 2019
14 SEPTEMBER 2019
22 JULI 2019
2 MARS 2019
9 JANUARI 2019
31 DECEMBER 2018
23 DECEMBER 2018
17 DECEMBER 2018
3 DECEMBER 2018

Invändiga solskydd

Takgardin
Plisségardin
Rullgardin
Lamellgardin
Persienner
Special
Barnsäkerhet
Gardiner
Solfilm

Markiser

Zip Screen
Fönstermarkis
Terrassmarkis
Kassetmarkis
Specialmarkiser
Pergolamarkis
Automatisk styrning
Vindskydd
Parasoll
Markiser

Fler sidor

Företaget
Blogg
Kontakta oss
Tipsfilmer

Sociala medier

Facebook
Instagram
YouTube
Camilla Rydberg i Smögen, Västra Götalands län, SE på Houzz