Mobilmenu
Hem
Företaget
Invändiga solskydd
Markiser
Cit i lä
Tipsfilmer
Blogg
Kontakta oss
Mobilmenu

2021-02-28

6 enkla tips för att skapa en go uteplats

Även i år kommer våra uteplatser vara de ställen där vi umgås mest med andra människor. Därför är det extra viktigt att se till att utrymmet är ett du verkligen vill spendera tid i. Oavsett om det gäller en altan, terrass eller balkong kan du ta del av våra tips, på hur du kan rusta upp den inför våren. 

1. Placera möblerna

Ett av de lättaste sätten att ändra om är att använda det som redan finns. Det är lätt att hålla sig kvar i samma spår, och man glömmer lätt att möblerna inte måste stå på samma ställen varje år. Så varför inte testa att skapa en mer öppen känsla genom att ta bort något eller flytta runt något annat. Eller prova att göra flera, mindre sittplatser för att undvika att skapa den där “hörnan”, och gå miste om allt annat utrymme.

Om du ändå känner att det inte räcker, finns det flera billiga sätt att mysa till uteplatsen. Skaffa några krukor, eller plantera nytt i de som redan finns, och fyll dem gärna med någonting ätbart. Kanske någonting som fungerar att lägga på grillen, som gärna finns nära till hands, eller som går att plocka och dela om det kommer finbesök. Några varma filtar kan också göra under. De förhöjer inte bara mysfaktorn, utan de blir fort nödvändiga när solen börjar dala, och man inte kan, eller inte vill gå in.

2. Montera en markis eller en pergola 

Vad är det som saknas i ditt utrymme som skulle ge den där “här vill jag spendera hela dagen”-känslan? Kanske är det solljuset som värmer för mycket, eller som bländar vid eftermiddagsfikat. Då passar en markis eller en pergola utmärkt. Passa också på att välja färgen på duken med omsorg, eftersom detta ofta har en stor inverkan på hur utrymmet upplevs.

3. Vindskydd

Oavsett om det är för hög insyn, för mycket vind eller för öppet kan ett bra vindskydd göra jobbet. Som namnet antyder ger de ditt utrymme lite lä, men de kan även användas som avdelare. Du får känslan av ett separat rum med en mysig inramning, som dessutom håller nyfikna grannar borta.

Tänk på vad du vill ha ut ur dina vindskydd. Vill du ha dem reglerbara, med glaspaneler för att inte skymma utsikten, eller vill du ha utdragbara som kan gömmas, och som dessutom kommer i flera olika färger?

4. Jobba långsiktigt 

Alla lösningar fungerar inte överallt. För att era solskydd ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att fundera på vad du behöver, och hur utsatt din uteplats är. Här på kusten är det inte bara vinden som kan skapa problem, utan även saltet i vinden. Det kanske behövs någonting väldigt stabilt för att klara vindarna, eller någonting som går att fälla ihop. Kanske är det väldigt stark sol, och produkten du söker måste stå emot solblekning.

Oavsett din situation är det värt att fundera över.

5. Värme 

När vi tänker på sommaren är kyla kanske inte det första, men de svala sommarkvällarna kan ofta göra uteplatsen mindre eftertraktad. Ett enkelt sätt att åtgärda detta är filtar, som nämndes tidigare, men även en matta kan göra susen för frusna tår. Det finns många bra, billiga sådana på loppisar eller seconhandbutiker.

En annan lösning är att investera i någon slags värmare. Det kan förlänga både antalet timmar och veckor spenderade på uteplatsen.

Bild: Sandatex

6. Belysning 

Något som kanske ofta glöms är belysningen. Men ljus kan göra en stor skillnad för din uteplats. Använd gärna många ljuskällor på olika platser i trädgården. I krukor, runt altanen eller varför inte en ljusslinga i ett staket eller räcke. Det finns många solcellslampor som är lätta att flytta runt, och dessutom regntåliga.

Invändiga solskydd

Takgardin
Plisségardin
Rullgardin
Lamellgardin
Persienner
Special
Barnsäkerhet
Gardiner
Solfilm

Markiser

Zip Screen
Fönstermarkis
Terrassmarkis
Kassetmarkis
Specialmarkiser
Pergolamarkis
Automatisk styrning
Vindskydd
Parasoll
Markiser

Fler sidor

Företaget
Blogg
Kontakta oss
Tipsfilmer

Sociala medier

Facebook
Instagram
YouTube
Camilla Rydberg i Smögen, Västra Götalands län, SE på Houzz