Mobilmenu
Hem
Företaget
Invändiga solskydd
Markiser
Cit i lä
E-butik
Blogg
Kontakta oss
Mobilmenu

2019-10-25

Persiennens historia från medeltida Asien till dagens moderna bostäder

Persienner, rullgardiner och olika typer av jalusier är något som så gott som alla har i sina bostäder idag för att få skydd mot solen eller som insynsskydd. Men få vet varifrån dessa konstruktioner ursprungligen kommer och hur länge de har funnits i sina olika former.

Medeltida solskydd från Orienten

Persienner och jalusier har en lång historia där de tillverkad av tunna spjälor eller av bambu och har funnits i Asien och Orienten under mycket lång tid. På medeltiden togs de till Europa av sjömän när sjöfart och de längre expeditionerna tog fart.  Persienner var väldigt populära i varmare länder då de erbjöd skydd mot solen samtidigt som de släppte in luft i rummet.

Norra Europa hade andra behov så här valde man istället tunga och tjocka draperier då de skyddade bättre mot kylan i dåligt eller oisolerade hus. Först när vi började få ordentlig centralvärmen i våra hus blev persienner och tunnare gardiner populära här uppe i norden. Här var det vanligare med insläpp av luft via fönsterluckor som även gav bra solskydd vilket är populärt i Europa än i dag.
De första persiennerna var av trä och runt 30-talet började de tillverkas av lättmetall, vilket gjorde dem enklare att hantera och med flexibla.

vita persienner

Persienner i modern tid

Det riktiga uppsvinget för persiennerna i privata hem i Sverige kom först under 1950-talet. De installerades gärna av ägare till hyresbostäder när de nya dubbelglasfönstren blev vanligare. De höll längre än andra lösningar eftersom persiennerna satt mellan glasrutorna.

På 60- och 70-talet startades flera mindre firmor för att tillverka persienner. I varje liten ort fanns småfirmor som jobbade i garage och levererade ut handtillverkade och måttbeställda persienner till kunder i närområdet. Att det byggdes enormt mycket nya bostäder under den tiden gjorde förstås också att efterfrågan var stor på persienner.

Persienner i dag

De senaste åren har utvecklingen främst skett genom att skapa bättre låsmekanismer, barnsäkerhet är viktig och att det finns många olika modeller och material att välja på. Det är också möjligt att få persienner med tryck, ytskikt i sammet eller med perforerade lameller, vilket gör att de har blivit mer av en inredningsdetalj som gärna får synas. 50mm breda lameller tillverkade i trä eller aluminium börjar återta marknaden som en snygg inredningsdetalj i fönster som avskärmning och insynsskydd.

50mm träpersienner   lamellgardiner, Ikaros solskydd

Önskar er en riktigt go helg! / Camilla 

Invändiga solskydd

Duettgardin
Takgardin
Plisségardin
Rullgardin
Lamellgardin
Persienner
Special
Barnsäkerhet
Gardiner
Solfilm

Markiser

Zip Screen
Fönstermarkis
Terrassmarkis
Kassetmarkis
Specialmarkiser
Pergolamarkis
Automatisk styrning
Vindskydd
Parasoll
markiser

Fler sidor

Företaget
E-Butik
Blogg
Kontakta oss

Sociala medier

Facebook
Instagram
Camilla Rydberg i Smögen, Västra Götalands län, SE på Houzz